Scanna in kurslitteraturen!

Hösten är här igen, och med hösten kommer också studenterna till staden, nya som gamla. Det är ofta svårt att prata om studenter som en enhetlig grupp, precis som det är svårt att prata om arbetare på samma sätt. Studenter kommer från olika samhällsskikt, även om det är en klar slagsida åt folk från medelklassen som har föräldrar som studerat på högskola. Det är också så att när vissa är klara med sina studier så kommer de att tjäna stora pengar, medan andra kommer harva på i yrken med löner som är lägre än många okvalificerade yrken.

Det intressanta med universitetet är dock inte vem som är rik och inte, utan snarare vad vi gör utifrån vår nuvarande situation. Universitetet är på många sätt likt ett arbete i det att vi förväntas vara lydiga små studenter som gör det våra lärare säger åt oss. Gör vi inte det blir vi utan studiemedel och i slutändan också en examen. Precis på samma sätt disciplineras vi av chefer i arbetslivet.

Trots att många uppgifter, och ibland hela utbildningar, är som ett stort skämt tvingas vi fortfarande att göra det vi blir tillsagda. Skälet till detta är inte, som så många tror, lärares oförmåga att skapa bra och pedagogiska material, utan snarare handlar det om att fokus ligger på att vi ska bli lydig arbetskraft när vi sedan börjar jobba. Det kommer givetvis se olika ut beroende på om man blir ingenjör eller förskollärare, men principen är ändå densamma: vi ska komma i tid, göra det vi blir tillsagda och förväntas vara lojala.

Samtidigt kan vi vara olydiga på universitetet också med hjälp av lite uppfinningsrikedom. Ett sätt är att man istället för att sitta och nicka på en föreläsning scannar in kurslitteratur för att åtminstone slippa de utgifterna. Men att scanna behöver inte bara vara ett sätt att slippa betala pengar för dåliga böcker, det kan lika mycket vara ett sätt att skapa en gemenskap utanför skolans ramar. Den gemenskapen kan man också använda till att skapa en anda av samarbete: hjälps vi åt med böckerna kan vi hjälpas åt med plugget. Att dela med sig av det man skriver till andra, hjälpa yngre kursare med pluggmaterial när dom ska göra samma skituppgifter som vi redan gjort är ett sätt att se oss själva som ett kollektiv, och inte som konkurrenter om betyg och framtida anställningar.

Om du är intresserad av att börja scanna in böcker så kan vi tipsa om hemsidan Kunskapsfabriken som är en samlingsportal för studenter som scannar böcker, och där kan du också ladda ner det som redan blivit inscannat. Om du inte hittar några böcker som du har nytta av är det bara att sätta igång själv, på sidan finns en guide som kan hjälpa dig på traven!

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentarer inaktiverade.