Kommunism-turism

SUF Umeås utlands-delegation rapporterar:

London

I veckan har en medlem i SUF Umeå besökt London och passade då på att ta sig en titt på den gamle legenden Karl Marx som ligger begravd i lyxiga Highgate. Marx levde under sina sista år i London då han i fattigdom skrev bl.a. Grundrisse och Kapitalet. Graven är väldigt välbesökt och det ligger ständigt blommor nedanför den.

Många kanske tycker att det är skittråkigt med en gammal gubbe som Marx, men hans betydelse för den socialistiska rörelsen i världen kan inte underskattas. Marx främsta bidrag var att han ger oss verktyg till att förstå, förändra och till slut förgöra kapitalismen som samhällssystem.

Att läsa Marx kan vara traggligt, men det finns många böcker som gör det på ett lättare sätt. Ett tips är att läsa ”Kämpa tillsammans” som behandlar framväxten av den autonoma marxismen. I boken kan man läsa om de italienska grupperna Autonomia Operaia och Lotta Continua som utvecklade Marxs teorier så att de kunde anpassas inte bara på arbetsplatsen, utan också utanför den. På så sätt kunde hemmafruar, arbetslösa, studenter, sjukskrivna och andra som inte arbetade också ses som en del av arbetarklassen och var med och drev klasskampen framåt.

Det viktigaste är ju dock inte att läsa böcker. Under Marx gravsten i Highgate kan man läsa inskriptionen, som är ett av Marx kändaste citat: ”The Philosophers have only interpreted the World in various ways. The point however is to change it!”
Just därför hoppas vi i SUF Umeå att ni nu under sommaren kommer att stå på er mot dryga sommarjobbschefer, pissiga arbetsförmedlare och andra som försöker göra ert liv svårare. Det viktigaste med de marxistiska teorierna är det man alltid ska ha i bakhuvudet, att man endast tillsammans med andra i arbetarklassen kan göra något för att förändra sin situation.
Så ta kamp, på jobbet, på skolan, i bostadsområdet, och gör det tillsammans!

Här ligger det gamla skägget begravt, men hans analys av klassamhället lever vidare och är ett laddat vapen.
Arbetarna behöver bara sikta och skjuta.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentarer inaktiverade.